Skip to main content
search
0

Mindfulness wordt steeds populairder als behandelmethode binnen de psychologie. Daarom wordt er ook steeds meer onderzoek gedaan naar meditatie en krijgen we steeds meer duidelijk wat meditatie eigenlijk is. Toch zien we bij onze cliënten regelmatig dat ze meditatie “vaag” vinden. Daarnaast zien we dat mensen allerlei overtuigingen hebben die niet helemaal waar zijn.

Voor dit artikel heb ik een aantal van die misverstanden opgeschreven en ons antwoord er op gegeven.

Misverstand 1: meditatie is vooral een manier om te ontspannen

Ademhalingstechnieken worden al vele jaren gebruikt om mensen te kalmeren. Wie zich concentreert op zijn ademhaling, zal zien dat het lichaam vanzelf rustiger wordt. Meditatie is  echter veel meer dan een ontspanningsoefening. De effecten van meditatie laten zich vooral zien wanneer we leren om onze gedachten minder serieus te nemen. Dit waarnemen van je eigen gedachten is belangrijker dan de ontspanning die dit oplevert.

Misverstand 2: meditatie kan niet begrepen worden

Dit misverstand wordt enigzins in stand gehouden door de vele meditatiegoeroe’s die we in de wereld kennen. Zij stellen vaak dat je meditatie alleen kunt leren door het te doen. Wij zijn het daar niet mee eens. Wat ons betreft is het doel van meditatie prima uit te leggen. Het verloop van je meditatie-oefening zal bovendien ook effectiever zijn wanneer je weet wat je aan het doen bent.

Dit betekent niet dat je de effecten van meditatie kunt krijgen door alleen maar boeken over meditatie te lezen. Vergelijk het met hardlopen. Als je video’s ziet en trainingen krijgt over de juiste looptechniek, betekent dit niet dat je harder zult kunnen lopen zonder ooit te trainen. Pas als je regelmatig traint, zul je de benodigde vorderingen maken. Zo is het ook met meditatie.

Misverstand 3: meditatie is voor gelovigen en niet voor andere mensen

Meditatie is voor iedereen. Arnold Schwarzenegger en verschillende sporters doen aan meditatie. Maar vooral ook heel veel doodnormale mensen die behoefte hebben aan wat meer ontspanning. Bijna iedereen die regelmatig mediteert zal zien dat hij meer empatisch wordt, minder snel reageert en beter in contact met zijn gevoel is. Dat zijn toch voordelen die we allemaal wel kunnen gebruiken?

Misverstand 4: tijdens het mediteren mag ik nergens meer aan denken

Het is onmogelijk om nergens aan te denken en iedereen die ooit gemediteerd heeft weet dat. Mensen verwarren het streven om op je ademhaling te letten en andere gedachten te “negeren” (dat is niet helemaal de juiste term, maar komt dicht in de buurt) met het gebod om niet meer te denken.

Meditatie gaat nu juist over de vaardigheid om dingen te denken zonder daar al te veel door overdonderd te worden. Als je denkt: “ik ben niet genoeg waard” zal iemand die nooit mediteert dat bijvoorbeeld heel vervelend vinden, terwijl iemand die wel mediteert deze gedachte gemakkelijker naast zich neer kan leggen.

Misverstand 5: mediteren is voor gelovigen

Om eerlijk te zijn, dit misverstand berust wel enigzins op de waarheid. Veel meditatie wordt namelijk gegeven door organisaties die een gelovige achtergrond hebben. Denk bijvoorbeeld aan het Boedhisme.

Hoewel dat zo is, hoeft het niet zo te zijn. De Amerikaanse filosoof Sam Harriss heeft het best geschreven over een seculiere versie van meditatie in zijn boek Waking Up. Daarin gaat het meer over de techniek van meditatie en minder over de gelovige component.

Ken jij nog meer misverstanden over meditatie? Deel ze dan hieronder met ons in de reacties.

 

 

 

 

Robert Haringsma

Robert Haringsma is psycholoog en onderzoeker. Hij schrijft over onderwerpen als stress, zelfvertrouwen, depressie en angst.

Leave a Reply