Skip to main content
search
0
wat is een narcist

Als je een relatie wil onderhouden met een narcist, zul je ongetwijfeld tegen dingen aanlopen. Wat betekent het als je narcistisch bent?

In dit artikel beantwoord ik de vraag: Wat is een narcist? Waar ligt de oorzaak?

Wat is een narcist?

Een narcist is iemand die buitenproportioneel op zichzelf gericht is. Alles draait om hem of haar. Narcisme komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.

Nu zijn de meeste mensen behoorlijk met zichzelf bezig. Dat vinden we vrij normaal. Doordat we om onszelf geven, kunnen we overleven en bereiken we onze doelen in het leven.

Er zijn mensen waarbij de bekommering om het ik is doorgeslagen. In eerste instantie lijken narcisten net als ieder ander te zijn. Ze kunnen namelijk gewoontjes overkomen. Toch verschillen ze wel degelijk.

Narcisten hebben nauwelijks een empathisch vermogen, hebben geen oog voor de ander, stellen zichzelf op als belangrijker dan de wet en kunnen erg boos worden als iemand tegen hun ingaat. Kortom, de kenmerken kunnen goed samengaan met die van een dictator.

Wil je een stabiele langdurige relatie aangaan met een narcist? Dan kan ik je vertellen dat dat helaas bijna onmogelijk is. De narcist zal altijd weer terugvallen in zijn oude gedrag, hoe goed jij je best ook doet. Sterker nog, de afstand tussen jullie zal juist alsmaar groter worden, omdat je te dichtbij komt.

Het is belangrijk om te weten dat narcisten vaak charisma hebben en ontzettend veel aantrekkingskracht kunnen opwekken. Ze weten snel hoe ze mensen kunnen manipuleren. Als je denkt dat een narcist na de zoveelste keer echt zijn best voor jou of de relatie gaat doen, kun je beter inzien dat het niet gaat werken. Hoeveel spijt en overtuigingskracht er ook is.

Wat veroorzaakt narcisme?

Hier is geen eenduidig antwoord op te geven. Er zijn namelijk verschillende standpunten in de wetenschap. Er zijn drie belangrijke punten die worden aangehaald:

  • Het kind is door de ouders steeds geprezen en is nooit ter verantwoording geroepen.
  • Er is een trauma geweest, bijvoorbeeld misbruik of verwaarlozing. Hierdoor ontstaat er een patroon van sneller bevestiging nodig hebben, is de hechting misgelopen of is er geen degelijk gevoel van eigenwaarde
  • De genen zijn het belangrijkst. Erfelijk gezien is het vastgelegd dat iemand een grote kans heeft om een narcistische persoonlijkheidsstoornis te ontwikkelen.

Er is veel te zeggen voor het perspectief waarbij de jeugd wordt aangewezen als doorslaggevende factor. Misbruik, verwennerij en verwaarlozing waren bijvoorbeeld aan de orde. Toch is hier op aan te merken dat uit onderzoek blijkt dat niet alle narcisten dat meemaken. Sommigen van hen komen uit doorsnee gezinnen met een stabiele opvoeding.

Als je gaat kijken waar de dieperliggende oorzaak zou kunnen liggen, kom je bij de reactie op trauma. Als een narcist op jonge leeftijd iets vreselijks heeft meegemaakt, zoals bijvoorbeeld seksueel misbruik, dan wordt er een overlevingsmechanisme in werking gesteld. Dat houdt zich later nog altijd in stand in de vorm van een gesplitst ego. Het echte ‘ik’ is onbereikbaar geworden. Een ander deel van het ego onderhoudt relaties met mensen, maar is onecht. Vandaar ook de extreme behoefte aan bevestiging.

Als het goed is, kun je de vraag ‘Wat is een narcist?’ nu beter beantwoorden. Omgaan met narcisme is echter niet makkelijk. Neem contact op met De Psycholoog voor professionele hulp van één van onze psychologen.

Tim de Korte

Tim is redacteur bij De Psycholoog. Hij studeert toegepaste psychologie en schrijft stukken voor de website. Dit artikel is geredigeerd door een van onze psychologen.

Leave a Reply