Skip to main content
search
0
EMDR

EMDR is een bijzondere vorm van therapie die echter ook bijzonder goed werkt. Omdat we in de behandeling van trauma’s veel met EMDR werken, zullen we in dit artikel kort ingaan op wat EMDR therapie is.

Wanneer zetten we EMDR in?

EMDR is vooral geschikt voor het verwerken van traumatische herinneringen. Mensen die bijvoorbeeld een verkeersongeluk mee hebben gemaakt, een plotselinge dood moeten verwerken of iets anders vreselijks moeten verwerken. Het wordt bijvoorbeeld ook gebruikt voor de behandeling van Post Traumatische Stress Stoornissen die militairen kunnen oplopen in de oorlog.

De laatste tijd wordt EMDR echter ook ingezet voor de behandeling van angsten en depressies. Dit wordt vooral gedaan als mensen veel last van piekergedrag hebben.

De geschiedenis

EMDR is rond 1989 ontwikkeld door de Amerikaanse Francine Shapiro. Tijdens een wandeling door het bos merkte zij dat een pijnlijke jeugdherinnering ineens veel draaglijker werd toen ze een aantal keren met haar ogen bewoog tijdens het lopen.

Enthousiast geworden van haar bevinding, zette ze een onderzoek op waarin ze verschillende mensen behandelde door hen met de ogen te laten bewegen. Dit deed ze door met een vinger voor hun ogen heen en weer te zwaaien tijdens de therapie.

Shapiro was van oorsprong geen psycholoog en haar methode was natuurlijk nogal opvallend. Maar de resultaten waren overduidelijk heel goed. Mensen met de meest vreselijke, traumatische herinneringen konden na het toepassen van EMDR ineens een stuk beter omgaan met hun herinneringen. Al snel werd dan ook in wetenschappelijk onderzoek bewezen dat deze methode werkt.

Hoe werkt EMDR

Het onderzoek naar EMDR is inmiddels erg uitgebreid en we weten dan ook een hoop van de werking van EMDR.
Laten we even stellen dat iemand een verkeersongeluk meegemaakt heeft. De herinnering aan dit onderzoek is zo pijnlijk, dat deze persoon hier liever niet aan wil denken. Omdat hij het wil wegstoppen, overvallen de beelden van het ongeluk hem soms als hij even nergens aan denkt. Bijvoorbeeld in de rij in de supermarkt.

Het zou deze persoon een stuk helpen wanneer hij regelmatig aan het ongeluk zou terugdenken. In de meeste gevallen wordt de herinnering dan steeds minder beangstigend. Je kunt het vergelijken met een horrorfilm. Als je die talloze keren ziet, wordt hij ook steeds minder eng.

Wanneer iemand echt iets vreselijks heeft meegemaakt, is het echter nog een hele klus om hier aan terug te denken. De herinnering is dan simpelweg te pijnlijk en bedreigend.

EMDRIn de behandeling met EMDR bewegen we daarom een vinger of iets anders voor het gezicht van deze persoon. Een deel van het werkgeheugen wordt in dat geval ingezet om de oogbewegingen aan te sturen. Daardoor is er nog maar een beperkte capaciteit van het werkgeheugen beschikbaar voor het terugdenken aan de pijnlijke herinnering. En het blijkt dat het terugroepen van de herinnering hierdoor veel minder pijnlijk wordt.

Wanneer zetten we EMDR in?

Er komen de laatste jaren steeds meer onderz/oeken waaruit blijkt dat EMDR voor verschillende klachten ingezet kan worden. Voor angsklachten, depressies en zelfs enkelvoudige fobieën. Of we gebruik maken van EMDR hangt af van je klachten en hoe je die ervaart. In een intakegesprek bepalen we altijd hoe we je probleem gaan behandelen.

 

Robert Haringsma

Robert Haringsma is psycholoog en onderzoeker. Hij schrijft over onderwerpen als stress, zelfvertrouwen, depressie en angst.

Leave a Reply