Skip to main content
search
0
Emotionele uitputting

Een burnout wordt over het algemeen gekenmerkt door drie soorten symptomen. Misschien wel de meest typerende van deze symptomen is emotionele uitputting: Mensen die lijden aan een burnout voelen zich extreem lusteloos en vermoeid.

In dit artikel ga ik wat dieper in op wat emotionele uitputting precies is en voor wat voor problemen het kan zorgen.

Wat zijn de (sub)symptomen van emotionele uitputting?

Emotionele uitputting kan zich uiten in verschillende symptomen.

  • Slapeloosheid

Dit klinkt misschien tegenstrijdig aangezien je moe genoeg bent om te kunnen slapen. Toch hebben veel mensen met emotionele uitputting problemen met in slaapvallen en/of in slaap blijven.

  • Vergeetachtigheid

Door de vermoeidheid kunnen mensen soms problemen ervaren met het onthouden van dingen.

  • Verminderde eetlust

Emotionele vermoeidheid kan er daarnaast voor zorgen dat je minder honger hebt en maaltijden gaat overslaan.

  • Lichamelijke symptomen

Voorbeelden van deze lichamelijke symptomen zijn pijn op de borst, hartkloppingen, duizeligheid, kortademigheid en hoofdpijn.

  • Vaker ziek zijn

Het immuunsysteem werkt bij emotionele uitputting over algemeen minder goed, waardoor je sneller ziek wordt.

Hoe draagt emotionele uitputting bij aan het ontstaan van een burnout?

Uit onderzoek is gebleken dat het emotioneel uitgeput zijn sterk samenhangt met het ontstaan van een van de andere symptomen van een burnout: het bewust of onbewust afstand houden tot andere mensen.

Mensen die zich erg vermoeid en gefrustreerd voelen hebben vaak minder ruimte voor andere mensen. Het kleinste verzoek van iemand kan al teveel zijn. Hierdoor kunnen mensen die emotioneel vermoeid zijn soms prikkelbaar en geïrriteerd zijn, wat het contact met andere mensen niet versoepelt.

Hoe kun je emotionele uitputting meten?

In hoeverre je emotioneel uitgeput bent is natuurlijk lastig te meten. Wanneer ben je nou gewoon heel moe en wanneer spreek je echt van emotionele uitputting? Dit is uiteraard een beetje een grijs gebied.

Een mogelijke manier om emotionele uitputting toch te ‘meten’ is met behulp van de Maslach Burnout Inventory. Dit is een veelgebruikte en veelvuldig onderzochte burnout vragenlijst met behulp waarvan vastgesteld kan worden of iemand last heeft van een burnout.

Deze vragenlijst is gericht op de drie symptomen van een burnout, waaronder dus emotionele uitputting. Van de 22 vragen, gaan 9 vragen over emotionele uitputting. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om in hoeverre je je uitgeput voelt als je ’s ochtends opstaat en een hele werkdag in het vooruitzicht hebt.

Ook zijn er vragen over de mate waarin je gefrustreerd raakt door je werk of hoeveel stress het werken met mensen oplevert. Voor al deze vragen kun je op twee dimensies aangeven in hoeverre dit voor jou van toepassing is: Je kunt zowel aangeven hoe vaak het voorkomt als hoe intens je de klachten ervaart.

Met behulp van deze vragen kan emotionele uitputting toch een beetje ‘meetbaar’ gemaakt worden.

Zoek je hulp?

Voel je je regelmatig uitgeput en merk je dat je werk je de laatste tijd veel meer energie kost dan dat het oplevert? In dat geval kan het nuttig zijn om dit serieus te nemen, voordat je voor lange tijd thuis komt te zitten door een burnout. Bij De Psycholoog kunnen we je misschien verder helpen. Neem gerust contact met ons op.

Lieke Groen

Lieke Groen studeert psychologie en filosofie. Ze schrijft over stress, burnout en de behandeling daarvan. Dit artikel is geredigeerd door een van onze psychologen.

Leave a Reply