Skip to main content
search
0
psycholoog

We zien dat veel mensen er nog wel eens last van hebben. Is het nu een psycholoog, een psychotherapeut of een psychiater? Om daar voor eens en voor altijd een antwoord op te geven, hebben we deze blog geschreven. Daarin beschrijven we alle soorten psychologen (als je er meer weet, geef dat dan aan in de comments).

Psycholoog

Als we het over een psycholoog hebben, kunnen we daar alle onderstaande dingen mee bedoelen. Strikt gezien gaat het hierbij echter over een basispsycholoog. Iemand die de universitaire studie psychologie heeft afgerond.

Let echter wel op, de term psycholoog is niet beschermd en iedereen mag zich zo noemen. Een manier om te weten of je een basispsycholoog spreekt, is om te kijken naar de titel: “Psycholoog NIP”. Dat is een psycholoog die is ingeschreven bij het Nederlands Instituut voor Psychologen.

GZ-Psycholoog

Deze psychologen hebben de opleiding tot GezondheidsZorg Psycholoog afgerond. Deze tweejarige praktijkopleiding leidt psychologen na hun universitaire studie verder op. De studie is vooral gericht op de praktijk en verschilt daarmee van de universitaire studie. Als iemand als GZ-psycholoog is afgestudeerd, mag je er vanuit gaan dat deze werkt op basis van de laatste inzichten uit de psychologie. Een GZ-psycholoog is over het algemeen dus een goede psycholoog.

Een GZ-psycholoog telt binnen de Eerstelijns Psychologie als “hoofdbehandelaar”. Dat betekent dat de behandelingen van een GZ-psycholoog vergoed worden door de zorgverzekeraars. Dit in tegenstelling tot basispsychologen. Hun behandelingen kunnen ook vergoed worden, maar dan moeten ze wel begeleid worden door een GZ-psycholoog.

Klinisch Psycholoog

Een klinisch psycholoog heeft na zijn studie tot GZ-psycholoog ook nog een studie tot Klinisch Psycholoog gedaan. Deze studie duurt vier jaar en biedt een verdere verdieping. De klinisch psycholoog werkt niet met een bepaalde methodiek, maar heeft juist een groot aantal behandelmethoden paraat.

Als cliënt zul je niet veel merken van het verschil tussen de GZ-psycholoog en de Klinisch psycholoog. Al spreekt het voor zich dat de Klinisch psycholoog over het algemeen wat meer ervaring heeft.

Pas wel op, de term “klinische psychologie” staat voor de psychologie die klinische (medische) aandoeningen betreft. Een basispsycholoog kan zich daarom ook klinisch psycholoog noemen om zich te onderscheiden van de psychologiestudenten die sociale psychologie gedaan hebben of arbeids- en organisatiepsychologie. Zij zijn dan uiteraard geen Klinisch psycholoog in bovenstaande zin.

Psychotherapeut

Een psychotherapeut heeft een vierjarige opleiding gedaan na zijn studie klinische psychologie. Deze opleiding concentreert zich meer op de psycho-analytische school van behandelen. Deze behandelmethode wordt vooral ingezet voor zwaardere psychologische klachten zoals persoonlijkheidsproblematiek of meervoudige problematiek.

Psychiater

Een psychiater heeft een wat andere achtergrond dan de hierboven beschreven professionals. De psychiater heeft namelijk een studie geneeskunde gedaan. Hij is dan ook de enige van de bovenstaande mensen die medicatie mag voorschrijven.

Het is nog niet helemaal helder welke soorten stoornissen psychologische van aard zijn en welke stoornissen medisch van aard zijn. Vaak lijkt het er op dat een stoornis zowel met pillen als met therapie te behandelen is. Sommige zwaardere aandoeningen reageren echter alleen op medicatie. Het gaat dan meestal over de wat zwaardere aandoeningen. Een psychiater werkt dan ook meestal in een ziekenhuissetting of in een grotere instelling waar hij alleen de zwaardere klachten ziet.

Mocht jij nog andere soorten behandelaars weten? Geef dat dan aan in de reacties, dan geven we daar ook een uitleg over.

Robert Haringsma

Robert Haringsma is psycholoog en onderzoeker. Hij schrijft over onderwerpen als stress, zelfvertrouwen, depressie en angst.

4 Comments

  • Frederike schreef:

    Kan het zijn dat in de zin “Hun behandelingen kunnen ook vergoed worden, maar dan moeten ze wel begeleid worden door een basispsycholoog” GZ-psycholoog bedoeld wordt in plaats van basispsycholoog?

  • Delorse Filyaw schreef:

    Hallo! Leuk artikel, veel informatie, top! Zal dit artikel zeker delen met wat vrienden! Groetjes uit Utrecht 🙂

  • Maryanne Thangavelu schreef:

    Hallo! Leuk artikel, veel informatie, top! Zal dit artikel zeker delen met wat vrienden! Groetjes uit Utrecht 🙂

Leave a Reply