Skip to main content
search
0
emoties herkennen

Emoties herkennen, hoe doe je dat? Hoeveel emoties zijn er eigenlijk?

Hoe komt het dat wij als mensen emoties herkennen? Zijn er op dat gebied verschillen tussen mannen en vrouwen? In dit artikel wordt het besproken.

Emoties herkennen doe je niet zomaar. Er zijn wel honderden emoties, maar een veel daarvan liggen heel dicht bij elkaar. Deze worden ook wel de basisemoties genoemd.

De zes basisemoties zijn:

  • Boosheid
  • Afschuw
  • Angst
  • Vreugde
  • Bedroefdheid
  • Verrassing

Men is het er binnen de wetenschap over eens dat dit universele emoties zijn. Ze worden namelijk over heel de wereld in verschillende culturen herkent als hetzelfde.

Het feit dat we als mensen emoties herkennen heeft te maken met dat wij in het algemeen erg empathische wezens zijn. In onze hersenen zijn er spiegelneuronen die het gedrag van de ander kopiëren.

Je kent vast wel het spelletje ‘pinkelen’. Bij dat spel geeft iemand steeds een commando. Er zijn verschillende soorten commando’s, bijvoorbeeld commando bol of commando pinkelen. Bij commando bol maak je je hand bijvoorbeeld bol. De andere mensen moeten dat commando van de leider dan volgen door het gebaar te maken.

Als de leider een opdracht geeft zonder ‘commando’ erachter te roepen, mag je het niet doen. Dit is vrij moeilijk. Zeker als je al een aantal keer hebt gehoorzaamd. Het wordt nog lastiger als de leider zelf een gebaar maakt zonder commando te roepen.

Door je spiegelneuronen zie je het gebaar ten onrechte als juist aan. Je doet het na, omdat je de ander het ziet doen. Zo ga je ook sneller lachen als andere mensen lachen. Het werkt aanstekelijk. De producenten van series spelen hier graag op in. Uit onderzoek blijkt dat mensen, hoe irritant het ook is, toch liever wel het lachende publiek op de achtergrond hebben na een grap. Mensen zijn na-apers.

Hoe dan ook, emoties herkennen is iets wat voor de meeste mensen is aan te leren. Wel is het zo dat iemand met autisme daar bijvoorbeeld wel moeite mee kan hebben.

Mensen worden in grote mate beïnvloed door emoties. Zo spelen emoties een grote rol bij beslissingen nemen. Sommige mensen vinden emoties daarom maar naar, omdat ze het niet prettig vinden om daar aan toe te geven. Toch werkt het bij emoties beter om te accepteren.

Emoties: vrouwen en mannen

Denk je dat vrouwen gemiddeld genomen wat emotioneler zijn dan mannen? Dit is niet helemaal correct. Vrouwen gaan echter wel anders om met emoties. Ze praten er bijvoorbeeld wat meer over. Dat komt doordat hun limbisch systeem nog meer in contact staat met de prefrontale cortex, dan bij een man.

Het is absoluut niet zo dat mannen weinig emoties hebben of heel rationeel zijn. Ook mannen kunnen sterke emoties voelen. Het brein werkt bij een vrouw alleen iets anders dan bij een man, in die zin dat de hersenverbindingen anders zijn.

Wil je meer over emoties weten? Lees dan dit artikel eens.

Tim de Korte

Tim is redacteur bij De Psycholoog. Hij studeert toegepaste psychologie en schrijft stukken voor de website. Dit artikel is geredigeerd door een van onze psychologen.

Leave a Reply