
In de drukte van het leven vergeten we vaak hoe belangrijk het is om goed voor onszelf te zorgen. Werk, hobby’s, ons sociale leven en eventueel een gezin nemen veel…
Een depressie is een van de meest voorkomende psychologische aandoeningen. Veel mensen lopen met de vraag wat te doen bij depressie? Ongeveer twintig procent van de mensen krijgt in zijn leven ooit te maken met een depressie. Het is dus helemaal niet raar dat je last hebt van klachten.
Het is echter wel de moeite waard om er hulp bij te zoeken. In samenwerking met een psycholoog kom je namelijk sneller weer uit je dip dan wanneer je het alleen moet doen. Hieronder beschrijven we wat de klachten zijn waar depressieve mensen last van hebben, wat te doen bij depressie en geven we ook aan hoe we de behandeling insteken.
Er zijn een aantal typerende klachten die spelen bij mensen die last hebben van een depressie:
Zoals je ziet is het nog best lastig om de diagnose te stellen. Er zijn veel symptomen die wijzen op een depressie en sommige van die symptomen lijken erg op elkaar. Het is daarom verstandig om je huisarts of een psycholoog in te schakelen als je denk dat je een depressie hebt en met de vraag rond loopt wat te doen bij depressie. Je hoeft overigens niet zeker te weten of je een depressie hebt voordat je bij ons aanklopt. Wij kunnen je bij de diagnose helpen en ook bij sombere gevoelens kan een (korte) therapie helpen om weer wat zonniger in het leven te staan.
Hieronder ziet u een aantal tips wat te doen bij depressie:
Voor de behandeling van een depressie zijn er verschillende mogelijkheden. Bij De Psycholoog maken we voornamelijk gebruik van cognitieve gedragstherapie en Acceptance and Commitment Therapy. Deze twee methoden zijn er vooral op gericht om meer grip te krijgen op je negatieve gedachten en om je gedrag te veranderen. Daarnaast raden we aan om een sport (zoals hardlopen of fitness) op te pakken als dat bij je persoonlijkheid en je levensstijl past.
De gesprekken met je psycholoog worden in sommige gevallen ondersteund door een online leeromgeving. In deze digitale therapieomgeving leer je alvast veel over depressie en krijg je tips en trucs om beter met je sombere gevoelens om te kunnen gaan. In de persoonlijke gesprekken hebben we dan meer tijd om op jouw persoonlijke vragen en problemen in te gaan. Daarnaast maken we soms gebruik van boeken over depressie om de gesprekken mee te ondersteunen.
Voor verder gevorderde klachten is behandeling met medicatie soms gewenst. Over het algemeen gebeurd dit echter pas wanneer er sprake is van zeer langdurige problematiek of van zeer ernstige klachten. Wij schrijven geen medicatie voor, dus dit gebeurd in overleg met je huisarts.
Als je last van angstklachten hebt en niet weet wat te doen bij depressie, helpen we je daar graag mee. In tegenstelling tot de meeste psychologen hebben we geen wachtlijst. Als je je vandaag aanmeldt, kun je binnen vijf werkdagen aan de slag.
Neem gerust contact met ons op via het formulier hiernaast. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.
In de drukte van het leven vergeten we vaak hoe belangrijk het is om goed voor onszelf te zorgen. Werk, hobby’s, ons sociale leven en eventueel een gezin nemen veel…
Vind je het soms moeilijk om de mooie kant van het leven te zien? Met voeding kun je veel doen om je gemoedstoestand een oppepper te geven. Dit zijn de…
Het overlijden van een dierbare is één van de meest ingrijpende gebeurtenissen in iemands leven. De emoties die hierbij komen kijken, zoals verdriet en ongeloof, zijn vaak overweldigend. Het kan…
Wij raden het lezen van zelfhulp boeken over depressie vaak aan wanneer je met een depressie te maken hebt. Het blijkt namelijk dat boeken over depressie goed kunnen helpen om…
Het is voor veel mensen een wat sombere periode wanneer de zomer omslaat in de herst. De dagen worden langer, het is langer donker en het hele jaargetijde heeft een…